Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Μας τα παίρνουν με άλλο τρόπο τώρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπορεί η ρήτρα αναπροσαρμογής να αποτελεί παρελθόν ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι λογαριασμοί μας θα… ελαφρύνουν! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…

Άνω κάτω έχουν κάνει οι χειρισμοί της Κυβέρνησης την υπόθεση «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής που όπως φαίνεται μόνο προβλήματα είναι ικανή να δημιουργήσει καθώς αναμένεται να φέρει νέες αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι καταναλωτές δεν είναι οι μόνοι όμως που αντιδρούν καθώς και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας χτύπησε με επίσημη ανακοίνωση του, το καμπανάκι, προειδοποιώντας πως θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τους οι προμηθευτές ενέργειας αναφέρουν πως οι διατάξεις των Κυβερνώντων αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια.

Ασκώντας σκληρή κριτική για την ρύθμιση που επιβάλλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν την θέση τους σε ισχύ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως εξαιτίας της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, η διοικητική απαγόρευση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των προβλεπόμενων στην τροπολογία, σταθερών και κυλιόμενα σταθερών, αποστερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας επίσης και το αντίστοιχο ρίσκο προκειμένου να συμβληθούν στο τιμολόγιο που οι ίδιοι επιλέγουν.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τονίζεται ότι οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους μέσω της επιλογής ενός δυναμικού τιμολογίου.

Ουσιαστικά τι μας λένε οι προμηθευτές;

Πως την ρήτρα αναπροσαρμογής θα συνεχίσουμε κανονικά να την πληρώνουμε…απλά η τιμή της θα ενσωματωθεί μέσα στο τιμολόγιο, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αγορά ενέργειας…αυξάνει κατακόρυφα το κόστος επισφάλειας…το οποίο και πάλι θα το πληρώσουν οι καταναλωτές.

Τέλος εντύπωση προκαλεί, πως η κυβέρνηση νομοθέτησε το να μπορεί ένας καταναλωτής να μεταφέρεται από πάροχο σε πάροχο ακόμη και αν έχει ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς στον προηγούμενο.

Αυτό (ίσως) αναμένεται να οδηγήσει αθροιστικά σε κόκκινους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο τους…τους οποίους κανείς δεν ξέρει ποιος θα αποπληρώσει.

Εκτός και αν στην κυβέρνηση έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους…«κρατική ανακεφαλαιοποίηση» των παρόχων αν χρειαστεί…όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν και με τις τράπεζες.

Συνεπώς…ίσως κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ακόμη ένα λάθος νομοθέτημα.

Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας του να πάνε κάποιοι «συγκεκριμένοι» μεγάλοι πελάτες… σε συγκεκριμένους παρόχους και να μην τους πληρώσουν ποτέ…ώστε μετά να χρεοκοπήσουν…αλλά εκείνοι να επιζήσουν αλλάζοντας πάροχο… ελπίζουμε να μην ισχύει.. καθώς την όποια χρεοκοπία στο τέλος….«κάποιοι» την πληρώνουν.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε θα φανεί η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργήθηκε και οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, και εξήγησε ότι η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα φανεί από την 1η Αυγούστου.

Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι τον Αύγουστο ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι αρκετά μειωμένος.

«Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά στον σκαι.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή. Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.

Ο υπουργός στάθηκε ακόμη στο έμμεσο πλαφόν στη λιανική με το οποίο όπως είπε απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι καθώς η επιδότηση του κράτους και του ταμείου ενεργειακής μετάβασης δεν ήταν πάντα εμφανής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, πλέον οι προμηθευτές υποχρεώθηκαν να εμφανίζεται δίπλα ακριβώς στο πληρωτέο ποσό.

«Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές», σημείωσε.

Ενεργειακή επάρκεια
Μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια, διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται και για το πιο δυσμενές σενάριο και διπλασιάζει τις εξορύξεις λιγνίτη ώστε τα εργοστάσια να υπεραποδώσουν το χειμώνα που έρχεται.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στη Ρεβυθούσα τοποθετείται νέα πλωτή δεξαμενή για δύο πλοία με LNG
  • Τίθεται σε λειτουργία το φθινόπωρο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο και η ΔΕΗ διπλασιάζει την εξορυκτική δραστηριότητα ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετός λιγνιτης στις αυλές των εργοστασίων.
  • Υπάρχουν 4 εργοστάσια φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Παραμένει στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα,ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, διαμορφώνεται σήμερα στα 351 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 349,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα μια ημέρα πριν.

Αλλά η εικόνα δεν θα βελτιωθεί. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που μέχρι σήμερα οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής συμβολαιοποιούν ποσότητες με τους καταναλωτές.

Ο νέος σχεδιασμός της χονδρεμπορικής ανατρέπει όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες του κλάδου για τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων πακέτων λιανικής, καθιστώντας ακόμη και τα υπάρχοντα προϊόντα προβληματικά, καθώς ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί άλυτα ζητήματα στην υλοποίηση οποιοδήποτε τύπου προθεσμιακού συμβολαίου.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καλούνται, όντας πλήρως εκτεθειμένες στην αγορά και με μηδενική δυνατότητα να αντισταθμίσουν οποιοδήποτε κόστος, να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών αρκετές ημέρες πριν, σε μια αγορά η οποία βάσει της πρόσφατης ρύθμισης των τιμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται, ανά διαστήματα, να παρουσιάζει πολύ υψηλή διακύμανση λόγω και των διασυνοριακών ροών.

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ρεύμα και θέρμανση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό κυριεύει την αγορά.

Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, την ώρα που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας παραλύουν, λόγω καθυστερημένης συντήρησης και διακοπών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.