Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα πρωταθλητής σε θανάτους σε στιγμή νέας διεθνούς αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας. Εφιαλτικές προβλέψεις μαυρίζουν και τα φετινά Χριστούγεννα!

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Γκρίζα σύννεφα καλύπτουν τις προγνώσεις για την πορεία της επιδημίας εν όψει και των Χριστουγεννιάτικων Εορτών, όσο τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά παρά την εμβολιαστική κάλυψη στις ευρωπαϊκές χώρες και τις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής,  και προδιαγράφουν ένα χειμώνα απρόβλεπτο σε απώλειες ζωής.  Αν και οι ευρέως διαδεδομένοι εμβολιασμοί θα καθιστούσαν ένα χειμερινό κύμα πολύ λιγότερο θανατηφόρο από πέρυσι, η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη είναι μια δυσάρεστη πρόγνωση για το τι θα ακολουθητέε,  με τις γιορτές να πλησιάζουν .

Ο κόσμος, μετά τον εμβολιασμό περίμενε ότι η ζωή θα είχε αρχίσει να επανέρχεται στο κανονικό στους μήνες που διανύουμε,  όσο όμως κι  αν οι χώρες αποφάσισαν να απελευθερώσουν την ζωή οριστικά από τα lockdown ,  οι άνθρωποι συγκεντρώνονται πιο συχνά σε εσωτερικούς χώρους, και αυτό αντέστρεψε και πάλι την πτωτική  καμπύλη  , παρατηρούν ευρωπαϊκές και αμερικανικές  αρχές δημόσιας υγείας ταξιδεύουν για την Ημέρα των Ευχαριστιών και τις χειμερινές διακοπές.

«Αυτοί είναι αβέβαιοι και ανησυχητικοί καιροί αυτή τη στιγμή, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πού βρισκόμαστε και πού πάμε», είπε ο Δρ. John Swartzberg, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley. «Πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί ως προς το πώς συμπεριφερόμαστε ως άτομα και πώς συμπεριφερόμαστε από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , οι μολύνσεις από κορωνοϊό σε όλη την Γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν κατά 7% και οι θάνατοι κατά 10% την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας την Ευρώπη  τη μόνη περιοχή στον κόσμο όπου τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται σταθερά.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων μολύνσεων –περίπου 1,9 εκατομμύρια– ήταν στην Ευρώπη , κατά τον ΠΟΥ, αριθμοί που σηματοδοτούν την έκτη συνεχή εβδομάδα που η εξάπλωση του ιού αυξάνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, με αρκετές χώρες να αντιμετωπίζουν τέταρτο ή πέμπτο κύμα.

Σε αυτούς τους αριθμούς , η Ελλάδα φαντάζει , δυστυχώς πρωταθλητής. Κατά την αξιολόγηση του Τζον Χόπκινς, που από την αρχή της πανδημίας αποτελεί το σημείο αναφοράς της  πιο αξιόπιστης καταγραφής της παγκόσμιας πορείας  επιδημίας, οι θάνατοι στη χώρα μας είναι υπερδιπλάσσιοι από τις υπόλοιπες  χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Νοεμβρίου, με  73,28 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ο θλιβερός πρωταθλητισμός της Ελλάδος!

Η Ευρώπη επιστρέφει στις μαύρες μέρες του Covid, γράφει ο διεθνής τύπος  

Ολλανδικές και Γερμανικές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει τις Γιορτές και τον εορτασμό στις Χριστουγεννιάτικες αγορές ενόψει της ανησυχίας που διογκώνεται όσο τα νοσοκομεία γεμίζουν και πάλι. «Δεν μπορώ να φανταστώ να γιορτάζει ο κόσμος στην αγορά πίνοντας ζεστό κρασί ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», είπε χαρακτηριστικά  ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Σαξονίας, Michael Kretschmer, την περασμένη εβδομάδα, καλώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα.

Η Ολλανδία το Σάββατο έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, που επέβαλε μερικό lockdown , το Βερολίνο απαγορεύει τα εστιατόρια της στους μη εμβολιασμένους και η Γαλλία αγωνίζεται να βελτιώσει την εκστρατεία ενίσχυσης του εμβολιασμού . Η Ευρώπη αποτελεί και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο συνδυασμός χαμηλής  εμβολιαστικής κάλυψης , μειωμένης ανοσίας στα άτομα που εμβολιάστηκαν από τις αρχές του 2021,  και κυρίως ο αυξανόμενος εφησυχασμός για τις μάσκες και την αποστασιοποίηση, είναι οι πιθανές αιτίες του rebound πανδημίας, μετά την χαλάρωση των περιορισμών από το  καλοκαίρι .

«Τα εμβόλια κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν: την πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και ιδιαίτερα της θνησιμότητας. Αλλά είναι το πιο ισχυρό μας όπλο μόνο εάν χρησιμοποιηθούν παράλληλα με μέτρα πρόληψης » δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η απορρόφηση εμβολίων στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι υψηλότερη στη νότια Ευρώπη, με την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Ισπανία να έχουν ολοκληρώσει την δεύτερη δόση σε  περισσότερο από το 80% του πληθυσμού τους ενώ η Ιταλία έχει αγγίξει το  73%, σύμφωνα με στοιχεία του OurWorldInData . Ωστόσο, στην Ολλανδία , τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου η κάλυψη των εμβολίων είναι ελαφρώς χαμηλότερη,  καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων, που δείχνει ότι ο κίνδυνος για αναζωπύρωση είναι ενεργός, σε χώρες  με μικρότερη του  75% της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σχεδόν το 69% του πληθυσμού είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένο στη Γαλλία. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ για την είσοδο σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, επιβίβαση σε αεροπλάνο ή τρένο μεγάλων αποστάσεων από το καλοκαίρι και οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους – αλλά νέα κρούσματα ανεβαίνουν σε διψήφια ποσοστά κάθε εβδομάδα εδώ και ένα μήνα.

«Επιστρέψαμε στις σκοτεινές μέρες της πανδημίας», είπε ο επικεφαλής μιας από τις μονάδες εντατικής θεραπείας της Τεργέστης, την περασμένη εβδομάδα μετά την έκρηξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία, το 90% των οποίων ήταν ανεμβολίαστοι.

Η Ολλανδία, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως το 73% του πληθυσμού της, μπήκε σε μερικό lockdown τριών εβδομάδων το Σάββατο, κλείνοντας μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα πρώτης ανάγκης από τις 8 μ.μ., κλείνοντας τα μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες από τις 6 μ.μ. και περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις στο σπίτι σε τέσσερις επισκέπτες. αφού οι αριθμοί των κρουσμάτων σημείωσαν νέα ρεκόρ.

Στην Γερμανία, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου ασθενειών προειδοποίησε ότι οι πτέρυγες Εντατικής Θεραπείας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου συμπίεση, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο παραπέντε , ενώ τα κρατίδια που έχουν πληγεί περισσότερο προσανατολίζονται σε  lockdown.

Ο Christoph Spinner, λοιμωξιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου Rechts der Isar, ανακοίνωσε ότι το 25% των ατόμων που  νοσηλεύονται για σοβαρό Covid είναι εμβολιασμένοι «Όσοι λένε ότι έχουμε πλέον καθαρά μια πανδημία μη εμβολιασμένων κάνουν λάθος», τόνισε.

Με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού (62,8%) και το υψηλότερο  ποσοστό μόλυνσης (πάνω από 1.000 καθημερινά κρούσματα ανά εκατομμύριο) σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η Αυστρία  επιβάλει lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα, κατ’ αρχήν στις δύο περιοχές της που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο καγκελάριος Alexander Schallenberg δήλωσε την Παρασκευή ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα στις περιοχές της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ θα επιτρέπεται να φύγουν από το σπίτι μόνο για συγκεκριμένους απαραίτητους λόγους, όπως η αγορά ειδών παντοπωλείου ή η επίσκεψη στο γιατρό.

ΗΠΑ: «H ανθρώπινη συμπεριφορά ευνοεί την μακροζωία της πανδημίας», κρούουν τον κώδωνα οι ειδικοί

Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, με εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη με της Ελλάδος στο  66%, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αγωνίζονται να θέσουν και πάλι  σε επαγρύπνηση τους κουρασμένους από την πανδημία πολίτες, ενώ οι αρχές βρίσκονται εκ νέου σε επιφυλακή  για τις επιπτώσεις μιας νέας  πιθανής έκρηξης. «Αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε να πείθουμε τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλια,» είπε ο Δρ. Ματ Γουίλις, ανώτατος αξιωματούχος δημόσιας υγείας της κομητείας Μάριν, αλλά και «να  υπενθυμίζουμε συνεχώς στους εμβολιασμένους  ότι η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί.»

«Η αλλαγή στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι ότι προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πλοηγηθούν στην καθημερινή τους συμπεριφορά με επίγνωση του κινδύνου νέων εκρήξεων.  Και είναι δύσκολο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο Willis. .

Ο Willis, και άλλοι εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία συμφωνούν ότι η αποτροπή του να κατακλύζεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από κρούσματα COVID-19 παραμένει ο πρωταρχικός στόχος για το επόμενο στάδιο ης πανδημίας. 

Η Δρ Jocelyn Freeman Garrick, αναπληρώτρια διευθύντρια για τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην κομητεία Alameda, επεσήμανε μιλώντας στα ΜΜΕ  ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία τόσο στην Καλιφόρνια και σε όλες τις ΗΠΑ έγιναν «εξαιρετικά συγκεχυμένες» όταν τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα. Η συμπεριφορά και η διαδραστικότα των ανθρώπων τόνισε, αποδεικνύεται τελικά  ότι παίζουν τον  καθοριστικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στο να συναντιούνται μόνο με αυτούς που είναι εμβολιασμένοι, είπε, και οπωσδήποτε να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους όταν η κατάσταση εμβολιασμού των ανθρώπων είναι ασαφής.

«Ήμασταν αισιόδοξοι πριν από ένα χρόνο και μετά ήρθε η παραλλαγή Delta», είπε ο Freeman Garrick. «Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν νέες, αναδυόμενες παραλλαγές που θα πλήξουν  την κοινότητα , και απειλούν να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις  κρουσμάτων».

«Περισσότερο από ποτέ, οι Καλιφορνέζοι και όλοι οι πολίτες πρέπει να εξασκηθούν στο να είναι ευέλικτοι καθώς η πραγματικότητα της μακροζωίας του COVID-19 αποκαλύπτεται», δήλωσε ο επιδημιολόγος Swartzberg.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.