Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Κορυφαίος οικονομολόγος – “Οι ΗΠΑ οδεύουν σε κρίση κόστους διαβίωσης”

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Αριάν μετά και τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα οδεύει πλέον προς μία κρίση κόστους διαβίωσης.

“Είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσουμε να μιλάμε για κρίση κόστους διαβίωσης και έτσι έχουν τα πράγματα”, είπε ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Queens’ College στο Κέιμπριτζ μιλώντας στο CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 8,3% σε ετήσια, ενώ η αγορά περίμενε +0,2% και +8,1% αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες ωστόσο δεν σημείωσε νέο υψηλό 40ετίας, αλλά κινήθηκε έστω και ελαφρώς πτωτικά.

Όπως επισήμανε όμως ο κ. Ελ Εριάν, “όλοι εστιάζουν στο μέγεθος του βασικού πληθωρισμού και αυτό είναι κατανοητό, αλλά κοιτάξτε και τον δομικό στο 6,2%, και δείτε τη σύνθεση του πληθωρισμού που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί κινητήριοι παράγοντες αυτή τη στιγμή”.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα στη μέτρηση, αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση όταν η αγορά περίμενε αύξηση 0,4%, κάτι που δείχνει ότι η αύξηση των τιμών διαχέεται γενικότερα πλέον.

“Δεν είναι κάτι που αφορά πλέον μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόκειται για μια ευρείας βάσης πληθωριστική πορεία, στην οποία η Fed έχει μείνει πίσω σε μεγάλο βαθμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

πηγή capital.gr

Καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα

Σοβαρές πιέσεις δέχονται τις τελευταίες ώρες τα κρυπτονομίσματα, με την κατάρρευση του stablecoin UST (ή TerraUSD) και την ανακοίνωση για τον αμερικανικό πληθωρισμό τον Απρίλιο να αποτελούν «βαρίδι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 30.000 δολάρια, καταγράφοντας συνολική πτώση της τάξης του 7%. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Coindesk, αυτή τη στιγμή το Bitcoin είναι στα 29.686 δολάρια, ενώ νωρίτερα για λίγη ώρα είχε φτάσει στα 29.085 δολάρια, κοντά σε χαμηλό 11 μηνών.

Οι αναλυτές θεωρούν το όριο των 30.000 δολαρίων κρίσιμο για το Bitcoin, υποστηρίζοντας ότι αν κατρακυλήσει κάτω από αυτό, ενδέχεται να δούμε και περαιτέρω πτώση μες στη χρονιά στα 20.000 δολάρια αναφ;eρει το moneyreview.gr.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.