Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Κι άλλο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ!

Λίγα 24ωρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος, αλλά και την καθιέρωση εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τα περιστατικά, κάθε Πέμπτη!

Ο ασθενής είναι ένας 47χρονος με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και σε απομόνωση, ενώ αναμένεται η γονιδιακή επιβεβαίωση του νοσήματος από το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

newsbreak.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.