Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Η τακτική παραπλάνηση του «Moskva»: Ο αντιπερισπασμός, ο αιφνιδιασμός, η έλλειψη του battle group (φώτο)

Πώς επιτέθηκαν οι Ουκρανοί στη ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας – Τελικά υπάρχουν νεκροί;

Με μια πολύ έξυπνη και σωστά εκτελεσμένη ενέργεια, την οποία πιθανόν την είχα δοκιμάσει ξανά, οι Ουκρανοί φέρεται να έπληξαν το καταδρομικό πλοίο της Ρωσίας «Moskva», το οποίο τελικά βυθίστηκε στην Μαύρη Θάλασσα.

Όπως όλα δείχνουν το «Μosvka» χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune, οι οποίοι προκάλεσαν την φωτιά, η οποία έφτασε στα πυρομαχικά με αποτέλεσμα να γίνει η έκρηξη.

Αυτή είναι η ουκρανική εκδοχή, την οποία πλέον υιοθετεί και η Δύση, με το CNN να τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν με «μέτριο επίπεδο σιγουριάς» την εκδοχή του Κιέβου.

Οι Ουκρανοί λοιπόν έστειλαν Bayrakat TB-2 τα οποία πιθανόν κρίθηκαν ως απειλή και όλη η αντιεροπορική άμυνα με κάποιον ανεξήγητο τρόπο προσανατολίστηκε στα Βορειοανατολικά. Η κίνηση των Ρώσων δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η άμυνα ενός πλοίου δεν μπορεί να είναι μόνο σε μια μεριά.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις είχαν την προσοχή τους στα Βορειοανατολικά οι Ουκρανοί εκτόξευσαν δύο πύραυλους Neptune από τα Βορειοδυτικά και συγκεκριμένα από την παραλία της Οδησσού.

Δείτε χάρτη:

Αυτό που προκαλεί αρχικά εντύπωση είναι ότι στην περιοχή δεν υπήρχε άλλο ρωσικό πλοίο. Οι Ρώσοι δεν φρόντισαν δηλαδή να δημιουργηθεί μια ομάδα μάχης γύρω από το «Moskva». Πάντα στις ναυαρχίδες υπάρχουν δύο τουλάχιστον πλοία τα οποία προστατεύουν το μητρικό, έτσι όταν η προσοχή του μητρικού πλοίου είναι στραμμένη πχ. προς τα βόρεια αυτά κοιτάζουν το ένα προς τα δυτικά και το άλλο προς τα ανατολικά. Κάνουν δηλαδή 360 μοίρες, 180 και 180.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπήρχε ούτε υπήρχε εναέρια παρατήρηση της ακτής της Οδησσού. Η εναέρια παρατήρηση θα επέτρεπε να παρατηρηθούν οι κινήσεις των Ουκρανών και οι εκτοξεύσεις των πυραύλων.

Παρατηρήθηκαν δηλαδή τεράστια κενά στην γενικότερη επιτήρηση, από τη στιγμή μάλιστα που οι Ουκρανοί μιλούσαν για χτύπημα με «Neptune» θα έπρεπε όλοι να ήταν σε εγρήγορση, κυρίως οι δορυφόροι.

Την ώρα που εκτοξεύεται κάποιος πύραυλος ειδοποιείται το πλοίο αμέσως, άρα οι Ρώσοι δεν έχουν τέτοια συστήματα. Τα συστήματα αυτά ενημερώνουν σε real time τι έχει συμβεί και έτσι το πλοίο ενημερώνεται ότι έχει εκτοξευθεί πύραυλος, ο οποίος θα τον πλήξει μέσα στα επόμενα λεπτά, ώστε με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιηθούν οι άμυνες του πλοίου.

Το «Moskva» ήταν εξοπλισμένο με διάφορα είδη αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων καθώς και με εκτοξευτές ρουκετών και άλλα οπλικά και αμυντικά συστήματα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίζεται σε καιρό πολέμου έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο.

Το μήκους 186 μέτρων πλοίο, με τους περίπου 500 άνδρες και τους δεκάδες πυραύλους, τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μάλιστα, ναυπηγήθηκε στη σημερινή Ουκρανία, τότε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Μπορεί να ήταν ένα παλαιό πλοίο, ωστόσο είναι προφανές πως η ρωσική ηγεσία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να υποστεί ένα τέτοιο πλήγμα έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου, ενώ εκείνη ήδη δέχεται επικρίσεις για όσα δεν έχει καταφέρει στο μέτωπο της Ουκρανίας τις τελευταίες 50 ημέρες.

Φόβοι για νεκρούς

Η Ουκρανία επιμένει ότι είναι οι δικοί της πύραυλοι Neptune που χτύπησαν το Moskva, προκαλώντας εν τέλει τη βύθισή του. Η Ρωσία αυτό το αρνείται αλλά δεν έχει αποκαλύψει τι προκάλεσε τη φωτιά και τις εκρήξεις στο πλοίο, το οποίο είχε πλήρωμα 510 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους υπάρχουν φόβοι πως βρίσκονταν στο πλοίο όταν βυθίστηκε.

Το ότι το πλοίο Moskva μπορεί να μετέφερε δυο πυρηνικές κεφαλές το αναφέρουν αναλυτές και ειδικοί και ζητούν επείγουσα έρευνα.

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express ανέφεραν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία και Βουλγαρία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα.« Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ, η Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;», διερωτάται η εφημερίδα.

Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν καθώς παραμένουν ερωτήματα και για το πλήρωμα του Moskva. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί συνέβη με τα μέλη του πληρώματος και σε ποιο βαθμό, καθώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες για βαριές ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή που σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο.

Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 50 μέλη πληρώματος έχουν καταμετρηθεί, καθώς τους παρέλαβε τουρκικό σκάφος, ενώ άλλα 14 φέρεται να έχουν βγει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας περίπου 450 άτομα με την τύχη τους να είναι άγνωστη.

H ρωσική εκδοχή

Αναφορικά με τα συμβάντα που οδήγησαν το «Moskva» στον πάτο της θάλασσας, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει ανακοινώσει ότι μια φωτιά αγνώστου προέλευσης πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου και οι επακόλουθες εκρήξεις προκάλεσαν εκτεταμένες δομικές ζημιές στο καταδρομικό. Για τη βύθισή του αναφέρει ότι συνέβη κατά τη ρυμούλκηση σε ένα κοντινό λιμάνι εν μέσω θαλασσοταραχής.

Βίντεο: Η στιγμή της έκρηξης στο «Moskva»

pronews.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.