Η Κορυφή των Ηρώων : Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στο Θέρμο

12

Σαν σήμερα στις 10 Φεβρουαρίου 1988, ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Κοντογιώργος έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος F-1C της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου.

Ο τόπος του, γεννήτορας Ηρώων δεν τους ξέχασε, και  τιμήθηκαν όλοι το 2017 όταν ο Δήμος Θέρμου προέβη στην κατασκευή περικαλλούς Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων στον λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο, στο οποίο δεσπόζει ένα μουσειακό μαχητικό αεροσκάφος, προκειμένου να τιμήσει τους πέντε αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας (Νικόλαο Ανδρέα Σιαλμά, Κωνσταντίνο Αθανασίου Κοντογιώργο, Βασίλειο Γεωργίου Κουρκούτα, Ευστάθιο Χαριλάου Τσίγκα και Ευάγγελο Γεωργίου Σταθόπουλο), παιδιά όλοι τους του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Επίσης σαν σήμερα το 1941: Ελληνικές Μοίρες Στρατιωτικής Συνεργασίας πραγματοποιούν βομβαρδισμό συγκεντρώσεων στην περιοχή Αρέζα – Κίτσοκ και πολυβολισμό εναντίον αυτοκινήτων στο Δραγκότι. Επίσης τρία P.Z.L. της 22ης Μοίρας Διώξεως, με άλλα τέσσερα της 23ης και τέσσερα Gladiator της 21ης Μοίρας, αναλαμβάνουν την κάλυψη της περιοχής Μπούμπεσι – Κλεισούρα – Πρεμετή, όπου είχαν εμπλοκή με αντίστοιχα ιταλικά.  Κατά την πτήση εμφανίζονται τρία ιταλικά βομβαρδιστικά που τρέπονται σε φυγή μετά την επίθεση των ελληνικών καταδιωκτικών, καθώς και ένδεκα ακόμη εχθρικά αεροπλάνα, σε τρεις σχηματισμούς. (Πιθανολογείται η κατάρριψη ενός ιταλικού αεροπλάνου.) Τέλος, τρία βομβαρδιστικά Potez 633 της 31ης Μοίρας Βομβαρδισμού πραγματοποιούν βομβαρδισμό ιταλικών πυροβολαρχιών στο Τεπελένι και αναγνώριση τμημάτων στην περιοχή Θερεπέλι. Ένα ελληνικό βομβαρδιστικό καταρρίπτεται στην περιοχή Βοσκοπόλια, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή Υποσμηναγού Γεωργίου Σταυραετού.

image068

loading...
loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.