Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Η Γαλλία απειλεί τη Βρετανία με… διακοπή ρεύματος στο Τζέρσεϊ – Τι απαντά ο Τζόνσον

Η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών, σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου για τα δικαιώματα των αλιέων στη μετά Brexit εποχή.

Η Βρετανία επέκρινε τη γαλλική απειλή.

“Ο πρωθυπουργός τόνισε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ”, ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού. “Ανέφερε ότι οποιοδήποτε ανάλογο μέτρο θα ήταν απολύτως αδικαιολόγητο. Ως προληπτικό μέτρο, το Ην. Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ζιραντέν είπε ότι “αηδίασε” όταν έμαθε ότι οι αρχές του Τζέρσεϊ είχε εκδώσει 41 άδειες με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατά του.

“Στη συμφωνία (Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε”, είπε μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

“Όσον αφορά το Τζέρσεϊ, σας υπενθυμίζω την παράδοση ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος υποβρύχιων καλωδίων… Ακόμα κι αν είναι λυπηρό, θα το κάνουμε αν πρέπει”.

Με πληθυσμό 108.000 κατοίκους, το Τζέρσεϊ εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, με γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες ως εφεδρείες, σύμφωνα με το ενεργειακό πρακτορείο ειδήσεων S&P Global Platts.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους που τίθενται στην έκδοση των αδειών αλιείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, δήλωσε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή. “Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι. Το Τζέρσεϊ έχει δείξει με συνέπεια τη δέσμευσή του να βρει μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς”, δήλωσε ο Χορστ.

Το βραχώδες νησί βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας.

Η γαλλική απειλή είναι η τελευταία έξαρση στην κόντρα των αλιευτικών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

capital.gr

loading...