Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Η Βρετανία παρακάμπτει τις αγορές- Απευθείας χρηματοδότηση από την BoE στην κυβέρνηση

10
Η φλογερή Βραζιλιάνα Alana Campos

H Bρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που ασπάζεται τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης προκειμένου να αντεπεξέλθει στην μάχη κατά του νέου κορωνοϊού/. Στην πλέον αποφασιστική κίνηση έως τώρα από μεγάλη κεντρική τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεση και δη απεριόριστη χρηματοδότηση στο κράτος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες του- αν και σε προσωρινή βάση.

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά ομολόγων, όπου το κόστος δανεισμού αναμένεται να βαίνει το επόμενο διάστημα αυξανόμενο καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά κρατικού χρέους. Η Βρετανία ουσιαστικά επιλέγει να τυπώσει χρήμα και μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Το ΑΕΠ της υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς κατεγράφη απότομη  πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ακόμη δεν είχε σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη για τον νέο κορωνοϊό και δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα είναι επόμενος; Για την ΕΚΤ κάτι τέτοιο φαίνεται πρακτικά αδύνατο, αφού απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως η στήριξη μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και των άλλων προγραμμάτων ρευστότητας θα είναι «χωρίς όριο» και έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε ένα ισχυρό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, αφού υπολογίζει ότι η Ευρωζώνη θα χρειαστεί μέτρα τόνωσης ύψους 1,5 τρισ. ευρώ- ποσό τριπλάσιο από αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών των 19.

 

naftemporiki.gr

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More