Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ζαπορίζια: Είναι επίσημο – Ο πυρηνικός σταθμός ανήκει πλέον στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την επικύρωση της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.
Στα χέρια της Ρωσίας και επίσημα πέρασε ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στην αρχή της άνοιξης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα που επικυρώνει την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ανάμεσά τους και της Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.

Μάλιστα, το RT παρουσιάζει το έγγραφο μεταβίβασης του πυρηνικού σταθμού στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Δείτε το έγγραφο

Η σημασία του πυρηνικού σταθμού
Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται στο Ενερχοντάρ της Ουκρανίας, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Χτίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και είναι στη νότια όχθη της λίμνης Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο.

Το εργοστάσιο διαθέτει 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος υπό πίεση VVER-1000 (PWR), ο καθένας με καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιου U235 και παράγει 950 MWe, για συνολική ισχύ εξόδου 5.700 MWe. Οι πρώτοι πέντε αντιδραστήρες μπήκαν διαδοχικά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 1985 και 1989 και ο έκτος προστέθηκε το 1995.

Το εργοστάσιο παρήγαγε σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανία που προέρχεται από πυρηνική ενέργεια και περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται και ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της Ζαπορίζια.

Στις 4 Μαρτίου και τα δύο εργοστάσια καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.