Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Επανέρχεται παντού η μάσκα, για άγνωστο χρονικό διάστημα! Η χρήση της μειώνει τη πιθανότητα νόσησης από Covid-19 κατά 53%, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη – Διεθνής παραδοχή ότι το εμβόλιο μόνο του δεν επαρκεί!

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό των μολύνσεων με Covid αποδεικνύονται και επισήμως τα μέτρα δημόσιας υγείας, και συγκεκριμένα η χρήση μάσκας, που δείχνει προς την ανάγκη να υιοθετηθεί στη ζωή όλων, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εν μέσω του πέμπτου κύματος,  παρά τα  όποια ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των χωρών,

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για τον περιορισμό της επιδημίας από την μάσκα έδειξε ότι η χρήση της είναι το μοναδικό πιο αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του Covid, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης κατά 53% .

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο. Αλλά κανένα εμβόλιο  δεν παρέχει 100% προστασία. Οι επαναμολύνσεις σε όσους έχουν περάσει την νόσο , και οι μολύνσεις εμβολιασμένων που αυξάνονται διεθνώς, οδήγησαν σε έναν ακόμη χειμώνα που η διασπορά της επιδημίας δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί, όπως οδυνηρά διαπιστώνεται από τις αρχές της Δημόσιας Υγείας στις περισσότερες χώρες.   Επιπλέον, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης,  δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μελλοντική μετάδοση των αναδυόμενων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα Covid ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια αυτόν τον μήνα. Ο ιός εξακολουθεί να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε 90 ημέρες λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta, με χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα.

Συστηματική ανασκόπηση και  ανάλυση των δεδομένων σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση BMJ . Η έρευνα έδειξε ότι (παράλληλα με τον εμβολιασμό, και ανεξάρτητα από την μεγάλη ή μικρή εμβολιαστική κάλυψη στην κοινότητα) τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας και της φυσικής απόστασης καταφέρνουν να μειώσουν αποτελεσματικά την  εμφάνιση λοιμώξεων του Covid-19. Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας ή μη φαρμακευτικές είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη, και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι αξιολογήσεις δεν ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να επιτρέψουν στους ειδικούς να βγάλουν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων στην αντιμετώπιση του Covid.

Τα αποτελέσματα από περισσότερες από 30 μελέτες από όλο τον κόσμο αναλύθηκαν λεπτομερώς, δείχνοντας στατιστικά σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης Covid με τη χρήση μάσκας και μείωση 25% με τη φυσική απόσταση. Το πλύσιμο των χεριών έδειξε επίσης σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης Covid.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου λένε ότι τα πολύπλευρα μέτρα, όπως τα lockdown και το κλείσιμο συνόρων, σχολείων και χώρων εργασίας χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση για να αξιολογηθούν οι πιθανές  επιπτώσεις τους στους πληθυσμούς.

Λεπτομερής ανάλυση δεν ήταν δυνατή για άλλα μέτρα, όπως η καραντίνα και η απομόνωση, τα καθολικά lockdown και το κλείσιμο συνόρων, σχολείων και χώρων εργασίας, λόγω διαφορών στον σχεδιασμό της μελέτης, στα μέτρα έκβασης και στην ποιότητα, είπαν οι ερευνητές.

Η χρήση μάσκας υιοθετήθηκε από πολλές χώρες στην αρχή της πανδημίας, αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα κάποιες χώρες, (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα)  έχουν εγκαταλείψει ορισμένες ή όλες τις αρχικές τους οδηγίες .

Επαναφορά της μάσκας

 • Η Ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε αυτόν τον μήνα να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την τελευταία αύξηση των μολύνσεων.
 • Η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Πολωνία επίσης επέβαλλαν πρόσφατα αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας.
 • Στο Βέλγιο , ο πρωθυπουργός Alexander De Croo με διάγγελμα του ανακοίνωσε χθες την επαναφορά μέτρων, με τη μάσκα στο επίκεντρο . «Συνιστάται να συναντάτε άτομα έξω. Η απόσταση που παραμένει σε ισχύ είναι 1,5 μέτρο, προτιμάται η χρήση μάσκας. Ο αερισμός είναι επίσης σημαντικός.» Η Βελγική Επιτροπή Διαβούλευσης αποφάσισε να γενικεύσει τη χρήση μάσκας, η οποία στο εξής θα είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • σε κλειστούς χώρους δημόσιων συγκοινωνιών και οργανωμένων συλλογικών συγκοινωνιών.
  • για ιατρικά και μη ιατρικά επαγγέλματα·
  • σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης·
  • σε εγκαταστάσεις και χώρους όπου οργανώνονται δραστηριότητες εστίασης·
  • στο πλαίσιο εκδηλώσεων, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκδήλωσης·
  • σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
  • σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων·
  • σε δημόσια κτίρια και δικαστήρια·
  • σε βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες παιχνιδιών και βιβλιοθήκες πολυμέσων.
  • σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό των ιδρυμάτων που ανήκουν στον πολιτιστικό, εορταστικό, αθλητικό, ψυχαγωγικό και εκδηλώσεις·
  • σε γυμναστήρια
  • σε χώρους λατρείας.

Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο περιστασιακά για φαγητό και ποτό, και όταν η χρήση της μάσκας δεν είναι δυνατή λόγω της φύσης της δραστηριότητας, όπως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Δεν  επαναφέρουν τη μάσκα   

 • Αλλά η Ουγγαρία, η οποία καταγραφει απότομη αύξηση των κρουσμάτων αυτόν τον μήνα, αντιστάθηκε στο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
 • Το ίδιο και η χώρα μας, που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως κίνητρο την μη χρήση μάσκας μεταξύ εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους για να αυξηθεί ο εμβολιασμός.
 • Στην Αγγλία, η κυβερνητική απαίτηση για χρήση μάσκας έληξε τον Ιούλιο, εκτός από τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και τους οίκους φροντίδας.
 • Στην Ουαλία, εξακολουθεί να απαιτείται η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους εκτός από τις παμπ και τα εστιατόρια.
 • Στη Σκωτία, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε παμπ και εστιατόρια μεταξύ ορθίων.
 • Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Ερωτηθείς από το Sky News για τις φωτογραφίες του Τζόνσον να περπατά χωρίς μάσκα μέσα από το Hexham General Νοσοκομείο, ο Δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο  Ειδικός Απεσταλμένος για τον Covid-19 για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  «Γνωρίζουμε ότι η χρήση μάσκας προσώπου μειώνει τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της φυσικής απόστασης μειώνει τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι η υγιεινή με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τον βήχα στον αγκώνα μειώνει τον κίνδυνο. Πρέπει να τα κάνουμε όλα και δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε καμία παρέμβαση, όπως ο εμβολιασμός από μόνος του».

«Αυτό που έχουμε δει οι επαφές που κυρίως οδηγούν σε κρούσματα. Είναι οι επαφές χωρίς μέτρα. Όταν φοράμε τη μάσκα, τηρούμε τα μέτρα και δεν συγχρωτιζόμαστε τα κρούσματα είναι λίγα», τόνισε για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», δήλωσε κατηγορηματικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία ήταν κατηγορηματική στο ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται νέα μέτρα. Πρόσθεσε ότι  «τα  κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή.» Παρόλα αυτά, κατέληξε ότι « Είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης,  να είμαστε εμβολιασμένοι», επιβεβαιώνοντας ότι η χρήση μάσκας δεν επανέρχεται (μεταξύ εμβολισμένων) σε χώρους εστίασης και διασκέδασης στην Ελλάδα, την ώρα που ακόμη και η Πορτογαλία, με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη, σκέπτεται να επαναφέρει την μάσκα για όλους σε εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Το άρθρο Επανέρχεται παντού η μάσκα, για άγνωστο χρονικό διάστημα! Η χρήση της μειώνει τη πιθανότητα νόσησης από Covid-19 κατά 53%, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη – Διεθνής παραδοχή ότι το εμβόλιο μόνο του δεν επαρκεί! εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις Τώρα – Europost.gr από το NewsRoom.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.