Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του ΠΟΥ θα γυρίσει μπούμερανγκ

6

Του SONG CHEN, μυθιστοριογράφου, κινηματογραφιστή και ερευνητικού δημοσιογράφου για το China Daily

Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανταγωνιστικές προς τον πιο σημαντικό διεθνή οργανισμό στον κόσμο: τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟHΕ επαναστάτησε περιοδικά και αρνήθηκε να αναλάβει απευθείας εντολές από την Ουάσιγκτον.

Επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του ΠΟΥ θα γυρίσει μπούμερανγκ

Αν και έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση, ο ΟΗΕ επέμενε πάντα σε κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας, για τον οποίο έχει επικριθεί, υποστεί εκφοβισμό και ακόμα και έχει τιμωρηθεί άμεσα από αρκετές αμερικανικές κυβερνήσεις. Οι δυτικές χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν μειώσει ή παγώσει σποραδικά τις συνεισφορές τους στον ΟΗΕ, εκφοβίζοντας τα κράτη μέλη, και έχοντας αγοράσει τις ψήφους πολλών μικρών χωρών για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Δύσης.

Όταν ο εκφοβισμός δεν λειτούργησε, και όταν ο ΟΗΕ επέμενε ακόμα να ενεργεί ανεξάρτητα, οι ΗΠΑ επέλεξαν την άμεση δράση, όπως συνέβη το 2018, όταν αποσύρθηκαν από τον Οργανισμό Παιδείας, Επιστημών και Πολιτισμού του ΟΗΕ, αφήνοντας πίσω απλήρωτους λογαριασμούς άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τώρα πάλι, οι σπίθες και οι απειλές πετάγονται, καθώς και οι υποτιμητικές δηλώσεις, εκδίδονται με ανατριχιαστική αλαζονεία και έναν αέρα υπεροχής. Αυτή τη φορά ο στόχος είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Τεντρός Αντχάνομ Γκεβραέσου.

Ο Λευκός Οίκος κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει την αποτυχία του να περιορίσει την εξάπλωση της νέας νόσου του κορονοϊού, η οποία μέχρι την Τρίτη είχε μολύνει πάνω από 553.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει σχεδόν 22.000 ζωές στις ΗΠΑ σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, και είχε εξωθήσει εκατομμύρια στις ουρές ανεργίας.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον αψηφά τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που τολμούν να μιλήσουν ή να γράψουν την αλήθεια: το γεγονός ότι η Κίνα ήταν εκείνη που αντιμετώπισε την πανδημία, και αφού την έλεγχε σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό της, σώζοντας αμέτρητες ζωές σε αυτή τη διαδικασία χάρη στην έξυπνη ηγεσία της και το θάρρος της, τώρα τείνει χείρα βοηθείας σε άλλες χώρες.

Ο Tedros συνεργάζεται με την Κίνα για να καταπολεμήσει την παγκόσμια απειλή, προωθώντας την προσέγγισή της, και προτείνοντας οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας. Αλλά οι ΗΠΑ αρνούνται σταθερά να λάβουν συμβουλές από την οργάνωση υγείας του ΟΗΕ ή από την Κίνα. Ξεκίνησαν μια αναίσχυντη και βαθιά προσβλητική εκστρατεία λασπολογίας κατά του Πεκίνου και του ΠΟΥ, αντί να λάβουν αυστηρά μέτρα για την καταστολή του ιού στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες Αμερικανοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, χωρίς λόγο.

Όπως ανέφερε το BBC στις 4 Απριλίου: Ο ΠΟΥ ενέκρινε ένα τεστ για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο-αλλά οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν, αναπτύσσοντας αντ’ αυτού το δικό τους τεστ. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, όταν απεστάλησαν τα κιτ δοκιμών, ορισμένα από αυτά δεν λειτούργησαν σωστά και οδήγησαν σε ασαφή αποτελέσματα. Ειδικοί της δημόσιας υγείας αναφέρουν ότι η καθυστέρηση επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω εντός των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορήσει τον ΠΟΥ, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι είναι κινεζοκεντρικός, η οποία στο λεξικό των δυτικών ΜΜΕ μεταφράζεται ως τεράστιο έγκλημα και απρόθυμος να αναπαράγει επιθέσεις εναντίον της Κίνας, οι οποίες προέρχεται από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Και αυτό έγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός ηγέτης: Ο ΠΟΥ τα θαλάσσωσε πραγματικά. Για κάποιο λόγο, ενώ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κινεζοκεντρικός. Θα ρίξουμε μια καλή ματιά.

Το να ρίξουμε μια καλή ματιά σημαίνει να απειλήσουμε να περικόψουμε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, ίσως πρώτα στο μισό, και αργότερα εντελώς.

Αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να συνεισφέρουν στην ΠΟΥ, θα είναι πλήγμα για το παγκόσμιο όργανο υγείας, αλλά σίγουρα όχι για το τέλος του κόσμου. Ακούγοντας τον ηγέτη των ΗΠΑ, θα πίστευε κανείς ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν πλήρως την οργάνωση υγείας του ΟΗΕ. Αυτό δεν ισχύει. Η συνεισφορά των ΗΠΑ ανέρχεται σε μόλις πάνω από το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΟΥ.

Όπως αναφέρθηκε από το Radio France Internationale: Σύμφωνα με την οικονομική του δήλωση για το 2018, ο οργανισμός έλαβε συνολικά 2,74 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση… Οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες είναι οι ΗΠΑ, με 281 εκατομμύρια δολάρια, το ΗΒ (205 εκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία (154 εκατομμύρια δολάρια) και η Ιαπωνία (86 εκατομμύρια δολάρια).

Ουσιαστικά, ο Λευκός Οίκος εκβιάζει και πάλι τον ΟΗΕ, γεγονός ιδιαίτερα επαίσχυντο σε μια εποχή όπου εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν, και όταν ο ΠΟΥ είναι ίσως ο πιο εξειδικευμένος διεθνής οργανισμός όσον αφορά την ικανότητά του να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού. Τεντώνεται, κατακλύζεται, αλλά αγωνίζεται για την επιβίωση εκατομμυρίων.

Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Tedros απάντησε στην ανάμειξη και την κριτική των ΗΠΑ, λέγοντας: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολεμήσουν αυτόν τον επικίνδυνο εχθρό (COVID-19)…Επίκεντρο όλων των πολιτικών πλευρών πρέπει να είναι η διάσωση του λαού τους. Σας παρακαλώ, μην πολιτικοποιήσετε αυτόν τον ιό. Αν θέλετε να έχετε πολύ περισσότερους σάκους, τότε κάντε το. Εάν δεν θέλετε περισσότερες τσάντες σώματος, τότε δεν τον πολιτικοποιείτε.

Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα εκείνοι στην Ταϊβάν, συμμετείχαν στην επαίσχυντη εκστρατεία εναντίον του Tedros, φερόμενοι ακόμα και να τον προσέβαλαν επειδή είναι μαύρος.

Η χρήση προσωπικών επιθέσεων εναντίον κορυφαίων ιατρών και η απειλή περικοπής της χρηματοδότησης ως εργαλείο φίμωσης του ΟΗΕ, ενδέχεται να προκαλέσει πισωγυρίσματα. Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκφοβισμός, και ο κόσμος παρακολουθεί. Δεν θέλουν να κυβερνηθούν έτσι δισεκατομμύρια άνθρωποι. Όχι πια. Υπάρχουν σίγουρα πολύ καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη ιστορική στιγμή για τον πλανήτη μας, μια στιγμή κατά την οποία ολόκληρες πολιτικές και ηθικές αντιλήψεις επαναγράφονται και επανεξετάζονται. Και παρά την κακόβουλη εκστρατεία της Δυτικής προπαγάνδας, η Κίνα και οι χώρες εταίροι της αποκτούν αναγνώριση σε όλο τον κόσμο, καθώς τα πολιτικά τους συστήματα θεωρούνται πιο επιτυχημένα και πιο ανθρώπινα από αυτά σε πολλές δυτικές χώρες.

loading...
Τα νέα μας στο email σου!
Τα νέα μας στο email σου!
Κάνε εγγραφή και λάβε τα νέα μας στο email σου πρώτος/η!!!
You can unsubscribe at any time

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More