Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Εορτολόγιο – Δευτέρα 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου. Τι λέει το εορτολόγιο.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου σήμερα και όπως λέει και το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Λουκά του Ευαγγελιστού, Αγίου Μαρίνου του γέροντος.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι:

  • Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα *
    Μαρίνος *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Όπως γράφει το saint.gr, στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Πληροφορίες ημέρας

  • Ανατολή ήλιου: 07:36
  • Δύση ήλιου: 18:43
  • Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 07 λεπτά

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.