Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες! Ο Ερντογάν ‘βάφτισε’ την Ανατολική Μεσόγειο «Γαλάζια Θάλασσα» και στέλνει γεωτρύπανο στην περιοχή!

Την έλευση νέου γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, βαφτίζοντάς την ταυτόχρονα «Γαλάζια Θάλασσα», σαν να ήταν τουρκικό βιλαέτι.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TRT, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε πως το νέο γεωτρύπανο, που πρόσφατα αγόρασε η χώρα του από τη Νότια Κορέα, θα κατευθυνθεί για έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να επιδείξει την τουρκική «αυτοπεποίθηση» για τον ρόλο της χώρας του στην περιοχή, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία απόκτησε το έκτο της πλοίο, ένα πλοίο γεωτρήσεων.

«Με αυτά τα πλοία, είτε στη Μαύρη θάλασσα, είτε ιδιαίτερα στην…», έλεγε ο Ερντογάν, με έναν δημοσιογράφο να τον συμπληρώνει λέγοντας «Μεσόγειο». Αντί όμως να το αποδεχθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε: «Εμείς ας λέμε τη Μεσόγειο “Γαλάζια Θάλασσα”. Εκεί, λοιπόν, θα κάνουμε τις εργασίες μας πιο έντονα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Φυσικά αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα κάποιους».

Ελλάδα και Κύπρος «αγκάθια» στο πλευρό του Ερντογάν και της «Γαλάζιας Πατρίδας» του
Το ποιοι είναι οι «κάποιοι» που ο Ερντογάν θεωρεί πως ενοχλεί είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς, καθώς Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «αγκάθια» στο πλευρό του Ερντογάν και της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όμως οι απόπειρες της τουρκικής πλευράς να «πλασάρει» τις επιδιώξεις της για την περιοχή δημιουργώντας νέα ονόματα και γεωγραφικούς όρους, προκειμένου να «ταιριάξουν» με το οθωμανικής υφής ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ξεπερνούν τα όρια του αστείου και αναδεικνύονται σε μνημείο αναθεωρητισμού στην περιοχή, δημιουργώντας κινδύνους για τη σταθερότητα.

Το ίδιο, άλλωστε, προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι και με το Αιγαίο, αποκαλώντας το άλλοτε «αρχιπέλαγος των νησιών» και άλλοτε… «Τουρκαιγαίο»!

Οι κινήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν, πάντως, τις αντιδράσεις της Κυπριακής πλευράς, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, να τονίζει πως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή πλευρά, ο στόχος της Τουρκίας παραμένει αμετάθετος. «Εκδηλώνεται και υλοποιείται», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «μέσα από συγκεκριμένες πράξεις, όπως καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, είτε αυτές αφορούν τις παρεμβάσεις στην ΑΟΖ είτε την άρση του status quo της Αμμοχώστου ή στις δωρεές Ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Καρπασία για περαιτέρω στρατικοποίηση της Κύπρου ή τις απειλές που ακούμε ή τις νέες θέσεις που αξιώνουν για τη λύση δύο κρατών».

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.