peiraxtiri.gr
Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Ελληνοτουρκικά: Επιχειρησιακή και διπλωματική εγρήγορση της Αθήνας

Ειδικότερα, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται δεν τίθεται υπό αίρεση», ενώ σημείωσε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο».

Ακόμη, τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και πως η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια για τη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον αέρα.

Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του δήλωσε πως: «Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και μια μας λέγατε κ. Μητοστάκη ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη Τρίτη απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;»

Και υπογράμμισε:

«Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις, Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε πως: «είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει το δικαίωμα (σσ. αναφορά στο casus belli εκ μέρος της Τουρκίας). Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία που είναι στα 6 μίλια στην θάλασσα και 10 στον αέρα. Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν Navtex της Τουρκίας που έγιναν με πραγματικά πυρά μεταξύ 12 και 6 μιλίων όπως και ελληνικές».

Στη συνέχεια, συμβούλεψε τον κ. Τσίπρα να είναι «πιο προσεκτικός όταν υιοθετεί επιχειρήματα από μεταγραφές που έχει πάρει από το ΠΑΣΟΚ», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενεργητική διπλωματία

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για ενεργητική διπλωματία, λέγοντας πως «στην παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα. Δεν το αντιληφθήκατε κ.Τσίπρα, ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Έχουμε πια συμπεράσματα της ΕΕ που θέτουν χρονικό όριο τον Δεκέμβριο να αλλάξει στάση ή θα επιβληθούν κυρώσεις».

Επίσης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι πια ουδέτερες αλλά στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια, ενώ κάναμε συμμαχίες με χώρες όπως τα Εμιράτα. Το μόνο που ακούω από εσάς είναι “συγνώμη δεν προφτάσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και έπρεπε να το κάνει η ΝΔ, ούτε ΑΟΖ με Ιταλία προλάβαμε, ούτε τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε αυτά. Όλα αυτά δείχνουν μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία παίρνει μια γενική διατύπωση από το διεθνές δίκαιο και τη μετατρέπει σε απτά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί πατριωτισμού της αριστεράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην εθνική αντίσταση συμμετείχαν όλοι και όχι μόνο η αριστερά, και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις αιτιάσεις του περί εθνικισμού στελεχών της ΝΔ, και αναφέρθηκε στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καμμένο.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος

Πάντως, φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός στόλος έχει δημιουργήσει «τείχος» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, που εκφράζονται μέσω των Navtex και του Oruc Reis που «οργώνει» την Ανατολική Μεσόγειο εδώ και μέρες.

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσω και των φωτογραφιών που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό Πεντάγωνο.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει μια τεράστια ασπίδα, τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη.

Εκτός από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που έχουν παραταχθεί σε διάταξη μάχης απέναντι από τον τουρκικό στολίσκο που συνοδεύει το Oruc Reis, στα φωτογραφικά ντοκουμέντα φαίνονται επίσης ελληνικά μαχητικά, αλλά και κομάντος που βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα, σκληρή απάντηση δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά από τη νέα παράνομη Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η εν λόγω Navtex δείχνει για ακόμη μια φορά την κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και την αδιαφορία της γειτονικής χώρας για τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η νέα αυτή πρόκληση «ανιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Και συμπληρώνει:

«Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

122505702_654911905221664_7540148999828717151_n.jpg
Ο χάρτης της νέας Navtex

H τουρκικη Navtex και η αντί – Navtex

Αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από την προκλητική εξωτερική πολιτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άγκυρα να εκδίδει αργά το βράδυ του Σαββάτου νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Η νέα παράνομη Navtex αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού -Αταμάν και Τζένγκις- και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα μετατοπίζει την περιοχή δραστηριότητας του νοτιοδυτικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, το δυτικό όριο της περιοχής όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν έρευνες του Oruc Reis φτάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό -στο σημείο της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η «απάντηση» της Αθήνας ήρθε υπό μορφή αντίNavtex, με στο σταθμό Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού να εκπέμπει ακυρωτική οδηγία και να υπενθυμίζει πως η Τουρκία δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για μετάδοση ναυτικών αγγελιών ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Με την αντί-Navtex γίνεται λόγος και για μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα, δεδομένου ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναλυτικά η αντί-Navtex που εξέδωσε η Ελλάδα:

ZCZC HA11
242140 UTC OCT 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.
NNNN

Την Παρασκευή, η Άγκυρα είχε προαναγγείλει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες αλλά και τις προκλητικές ενέργειές του στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τον Δεκέμβριο, όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανακοινώσει πως θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

loading...