Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Δερμιτζάκης: Η Επιτροπή πρέπει να αλλάξει – Είναι ώρα να βγει ξανά μπροστά ο Τσιόδρας

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύσης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

Ο Σ. Τσιόδρας ήταν αυτός που εμπιστεύθηκαν οι πολίτες, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. Τι αλλαγές προτείνει για την Επιτροπή.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμενε την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και πως είναι ώρα να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Και αυτό διότι, πως είπε, τον Σ. Τσιόδρα εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα, είναι πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

 

Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς.

Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι. Πέντε, όχι 30», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, δε, ότι τόσο η Πολιτεία όσο και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά και τάχθηκε κατά ενός αυστηρότερου.

«Δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους, πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν», τόνισε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Γενετικής προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων -τα οποία, όπως είπε, φαίνεται να μην επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας-, των σχολείων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

«Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή στα σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς.

Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι.

Δεύτερον πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά κι επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα. Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά.

Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία, ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δε θα αυξήσει τη μετάδοση», υπογράμμισε.

Τέλος, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί αν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς αυτήν τη στιγμή η μετάδοση γίνεται σε χώρους που δεν είναι συνολικά μια δραστηριότητα, αλλά είναι σκορπισμένη σε μικρές δραστηριότητες που κάνει ο καθένας ασύντακτα σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς μάσκες.

«Είναι τεράστιο μειονέκτημα να είμαστε στα μέσα Μαρτίου και να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως κοινωνία σε εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχει ανοίξει τώρα», κατέληξε.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.