Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Γηροκομείο του Θανάτου: Μαρτυρίες σοκ για τους 68 θανάτους ηλικιωμένων-«Πέθαναν 14 σε μια εβδομάδα»

Γηροκομείο του Θανάτου: Μαρτυρίες σοκ για τους 68 θανάτους ηλικιωμένων-«Πέθαναν 14 σε μια εβδομάδα»

Απίστευτο είναι το θρίλερ στα Χανιά με τους 68 θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο.

Όλοι τους δηλώθηκε ότι βρήκαν το θάνατο από ανακοπή καρδίας, χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους. Συγγενείς τους ζήτησαν ακόμα και την εκταφή των σορών τους για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε από τον  προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου.

Με εισαγγελική εντολή έγινε εκταφή σορού γυναίκας σε χωριό της Κισσάμου για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για όλες τις περιπτώσεις απ’ όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης. Οι αρχές εξετάζουν καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην συγκεκριμένη δομή.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

 

Η έρευνα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων αφορά αδικήματα όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και ανθρωποκτονιών με δόλο κατά συρροή.

«Εγώ έχω δει την κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου του γηροκομείου ο οποίος περιγράφει διάφορα πράγματα για τις συνθήκες που επικρατούν στη μονάδα. Σε κάποια από αυτά αναφέρεται και η περίπτωση της μητέρας μου και εξ αυτού του λόγου με κάλεσε η ασφάλεια και έγινε εκταφή. Δεν γνωρίζαμε τίποτα πιο πριν. Στην ουσία έχουμε κηδέψει για δεύτερη φορά τη μητέρα μας» δήλωσε ο γιος της θανούσας Μανώλης Χουρδάκης.

Ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας Ιωάννης Σφακιωτάκης δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως δεν ευσταθεί καμία καταγγελία. «Ούτε καν μού αναφέρουν εμένα για τους θανάτους (…) 68 θανάτους. Μπορεί να είναι 168. Αυτό τι λέει; Στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 10.000 άνθρωποι. Το θέμα είναι έχουν πεθάνει από κακουργηματικές πράξεις; Απ’ ό,τι μας λένε εδώ πέρα από μια εγκληματική οργάνωση κι από πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιωτάκης.

«Οι ημερομηνίες που ερευνώνται είναι από το 2020 μέχρι σήμερα, είχαμε 24 ληξιαρχικές πράξεις, γνωρίζουμε ότι είναι περισσότεροι οι θάνατοι, καθότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν είχαν δηλωθεί στο ληξιαρχείο Χανίων» τόνισε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης.

Τόσο ο δικηγόρος όσο και η ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά Χρυσή Λιονάκη δηλώνουν ότι δεν έχει αποδειχθεί καμιά από τις αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για σκευωρία και εκβιασμό εις βάρος της επιχείρησης. «Είναι 3 πρώην εργαζόμενοι και μια δικηγόρος αναμεμειγμένοι σ αυτή την υπόθεση. Αυτοί έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση , όχι εγώ. Ήρθε η ασφάλεια ξημερώματα, μπήκε εδώ μέσα και ήταν όλα στην εντέλεια. Παρουσία, εισαγγελέα, ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, ξεγυμνώσανε τους ηλικιωμένους, δεν βρήκαν τίποτα. Αν εγώ κακοποιούσα όπως λένε δεν θα είχαν σημάδια οι άνθρωποι επάνω τους, πώς τα καμουφλάρεις αυτά;» δήλωσε η Χρυσή Λιονάκη.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

«Πέθαναν 14 άτομα σε μια εβδομάδα»

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία ενός πρώην εργαζόμενου στο γηροκομείο, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Μάριο Διονέλλη και η μαρτυρία του είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι.

«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλη μέχρι το Σεπτέμβριο σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουνα εκεί πέρα οι καταστάσεις ήταν γενικά… δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια (…) τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσανε πολλές φορές.

Υπήρχαν πολλές φορές κάποια βράδια όταν τελείωνα τη βάρδιά μου να δέσω κάποιους ανθρώπους, και επειδή δεν έχω μάθει έτσι, έχω  μάθει να δουλεύω με το δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους δένανε εκείνοι. Όταν είχα πρωταρχίσει είχαν πεθάνει 2 με 3 άτομα το πολύ… Μετά ξαφνικά, μετά από ένα μήνα σχεδόν, είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μια εβδομάδα. Δεν γνωρίζω από τι, δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει» δήλωσε.

Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή ο πρώην εργαζόμενος ανέφερε  ότι «ήταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σα γδούπο ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι, και είδαμε τη γυναίκα ότι είχε πέσει από το κάγκελο διότι προφανώς είχαν ξεχάσει… την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν καλέσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται η γυναίκα και δεν ήθελε. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της, μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της, και η αντίδραση της κυρία Ιουλίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Θέλανε να ‘μαι σαν ένα πιόνι».

«Έφυγε στο φέρετρο της ήταν 10 κιλά – Δεν είχαν απογόνους»

Άλλα και μια άλλη μαρτυρία συγγενούς γυναίκας που πέθανε στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας πριν 6 χρόνια καταγγέλλει άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

«Προσυπογράφω ότι ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της πάρουν διαθήκη. Η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια.

Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με το που έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία. Όταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με μία απίστευτη πείνα, δηλαδή σα να είχε να ταϊστεί καιρό.

Δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν πιο ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα απειλήθηκα ότι δεν θα μού επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο για αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν και τα νύχια τους και μου είπαν, “θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη;”. Έφυγε και πρέπει να ήταν στο φέρετρο της γύρω στα 10 κιλά.

-Και φαντάζομαι ότι η αιτία θανάτου ήταν και στην συγκεκριμένη περίπτωση η ανακοπή έτσι δεν είναι; 

Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει την διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία την άφησαν στο έλεος του Θεού».

Πηγή: skai.gr

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.