Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Βρετανία: Η αγορά προειδοποιεί για ελλείψεις τροφίμων, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει

Οι ανατιμήσεις θα επιταχύνουν τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που η BoE θα πρέπει να λάβει υπόψη της στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτική επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς

Να καθησυχάσει τους Βρετανούς καταναλωτές που ανησυχούν για ελλείψεις προσπάθησε ο βουλευτής των Τόρις και πρόεδρος της πρωτοβουλίας Κλιματικής Αλλαγής της COP26, Alok Sharma σε σημερινή συνέντευξη του στo Sky News, όπως μεταδίδει το Reuters την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Sharma υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βλέπει αυξημένο ρίσκο για τα οικονομικά των νοικοκυριών εν όψει της χειμερινής περιόδου από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, όμως την αισιόδοξη οπτική του δεν συμμερίζονται παράγοντες της αγοράς.

Διαβουλεύσεις με τις ενεργειακές εταιρείες

«Ο κόσμος πρέπει να είναι ήσυχος πως τα αποθέματα θα είναι εκεί και πως θα τους προστατέψουν από αυξήσεις των τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πραγματικά, η κυβέρνηση υπό τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Kwasi Kwarteng έχει ξεκινήσει γύρο συνομιλιών, χθες Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με στελέχη του ενεργειακού κλάδου, σήμερα με τη διοίκηση της εποπτικής ενεργειακής αρχής Ofgem και αύριο με άλλους παράγοντες της αγοράς δεδομένου πως η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών έχει ήδη πλήξει τη χώρα, όπως και όλη την Ευρώπη.

Ανατιμήσεις και ελλείψεις

Η άνοδος των τιμών και τα χαμηλά επίπεδα προσφοράς έχουν ήδη οδηγήσει σε λουκέτο πέντε μικρούς παροχείς ρεύματος, με εκατομμύρια νοικοκυριά να πρέπει τώρα εσπευσμένα να καλυφθούν από έτερους παρόχους, όμως το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί με την έλευση του χειμώνα πυροδοτώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων, αλλά προκαλώντας πιθανότατα και ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.

Πληθωριστικές πιέσεις

Το ζήτημα θα απασχολήσει και την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς οι ανατιμήσεις θα επιταχύνουν τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που η Τράπεζα θα πρέπει να λάβει υπόψη της στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.

Το κόστος του ρεύματος

Υπολογίζεται ότι από 1η Οκτωβρίου έντεκα εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται σημαντικά.
Την ίδια ώρα η σοβαρή έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που είναι απαραίτητο συστατικό για τη συσκευασία και τη συντήρηση των τροφίμων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στις πρώτες ελλείψεις κρέατος μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε σε σημερινές δηλώσεις του στο Times Radio ο επικεφαλής του συνδέσμου των παραγωγών κρέατος (British Meat Processors Association), Nick Allen.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.