Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε… Από ποιες χώρες δεχόμαστε τουρίστες – Ποιες “κόβονται”

Το περίεργο φετινό καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού μόλις ξεκίνησε. Από σήμερα, τα σύνορα ανοίγουν με τις πτήσεις εξωτερικού να γίνονται δεκτές σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ η καραντίνα και τα υποχρεωτικά τεστ δίνουν τη θέση τους σε στοχευμένους ελέγχους και εκτίμηση του κινδύνου με τη συνδρομή της βάσης δεδομένων που δημιουργείται με τις δηλώσεις των επισκεπτών στην πλατφόρμα travel.gov.gr.

Οι περιορισμοί πάντως εξακολουθούν να είναι πολλοί. Σ’ αυτή την πρώτη φάση, η Ελλάδα ακολουθεί κατά βάση τις οδηγίες της ΕΕ, υιοθετώντας εκτός από την απελευθέρωση για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν τη λίστα που καθορίστηκε στις Βρυξέλλες για τις τρίτες χώρες.

Από αυτήν απουσιάζουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Ρωσία, ενώ η Κίνα τελεί υπό την αίρεση της αμοιβαιότητας – του κοινού ανοίγματος, δηλαδή, των συνόρων. Κλειστές παραμένουν χώρες με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπως η Βόρεια Μακεδονία – που αποτελεί πέρασμα για όσους έρχονται οδικώς στην Ελλάδα από την Κεντρική Ευρώπη – και η Τουρκία.

Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε 15 μέρες

Αλλά από την άλλη πλευρά, μπλοκάρει τουρίστες από χώρες που θεωρούνται σπουδαίες για τον εγχώριο τουρισμό, όπως είναι π.χ. οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θεωρούνται πιο υψηλού επιπέδου και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές πολιτών άλλων χωρών – ιδίως π.χ. των βαλκανικών. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που εφέτος αναμένονται μειωμένες τουριστικές ροές και από χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Η λεγόμενη «λευκή» λίστα με τις τρίτες χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται πτήσεις θα αναθεωρείται κάθε 15 ημέρες – τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Έτσι, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουλίου, ενώ πάντοτε ορατό είναι το ενδεχόμενο όχι μόνο ν’ ανοίξουν, αλλά και να κλείσουν τα σύνορα για χώρες που θα παρουσιάσουν επιδείνωση ως προς το επιδημιολογικό τους προφίλ.

Ούτως ή άλλως, από εκεί και πέρα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τουριστική κίνηση ακόμη και σε κανονικές συνθήκες σημειώνει κάμψη από τον Αύγουστο και μετά, καθώς δεν θεωρείται μήνας διακοπών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και γενικότερα στις μεσογειακές χώρες.

Τι ισχύει από σήμερα

Δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα, προερχόμενοι από οποιαδήποτε χώρα, έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαποί και βέβαια οι πολίτες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ιρλανδία).

Από τις τρίτες χώρες, επιτρέπεται η είσοδος των μονίμων κατοίκων Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Μαρόκο, Μαυροβουνίου, Νέας Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας, Ρουάντα, Σερβίας, Ουρουγουάης, Ταϋλάνδης και Τυνησίας. Παραμένει η εκκρεμότητα της Κίνας επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, ενώ εξαιρέσεις θα ισχύσουν για ειδικές περιπτώσεις (στρατιωτικοί, διπλωμάτες, εποχικοί εργαζόμενοι κτλ.). Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανότητα να εισέλθουν στην Ελλάδα υπήκοοι τρίτων χωρών με πτήσεις transit από τις χώρες της «λευκής» λίστας.

Αντίστοιχα, επιτρέπονται πτήσεις προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια από τις χώρες της ΕΕ και από τις τρίτες χώρες της «λευκής» λίστας. Δεν επιτρέπονται – τουλάχιστον έως τις 15/7 – πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία.

Στα χερσαία σύνορα, «ελεύθερο» είναι μόνο το φυλάκιο του Προμαχώνα (Βουλγαρία). Σε όλα τα άλλα φυλάκια στα σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία επιτρέπονται μόνο διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους (Έλληνες πολίτες, έμποροι, εποχικά εργαζόμενοι κτλ.).

Από τις θαλάσσιες πύλες εισόδου, ανοικτά θα είναι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.