Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Ανατροπή με τις κορβέτες Gowind για το Πολεμικό Ναυτικό! Πως η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία αλλάζουν τα δεδομένα στη Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας!

Το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών ή τεσσάρων κορβετών για το ΠΝ ουσιαστικά οδεύει σε επιλογή των άλλων τριών υποψηφίων που προέρχονται από την Ιταλία, τις ΗΠΑ ή την Ολλανδία.

Όπως αποδεικνύεται η επιλογή των φρεγατών FDI ήταν καθαρά προϊόν συγκυρίας και μόνο λόγω της υπόθεσης AUKUS, εφόσον η Ελλάδα είχε προμηθευθεί ήδη τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.

Έτσι και μετά την απρόσμενη επιλογή των FDI, λόγω AUKUS, μια τρίτη προμήθεια από την ίδια χώρα προέλευσης, τη Γαλλία επί του προκειμένου, για το πρόγραμμα των κορβετών δεν θα υπάκουε σε καμία πολιτική η γεωπολιτική λογική. Ούτως ή άλλως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να «μοιραστούν» οι προμήθειες των Ε.Δ.

Παράλληλα υπήρχαν και υπάρχουν υποσχέσεις προς τρίτους που δεν ικανοποιήθηκαν στο πρόγραμμα των φρεγατών και κατά συνέπεια επιχειρείται να ικανοποιηθούν τώρα.

Από την άλλη πλευρά οι Γάλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα φειδωλοί σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες αφού πρακτικά δεν δίνουν κάτι το χειροπιαστό, με την έννοια της ναυπήγησης κάποιου σκάφους στην Ελλάδα. Και να σημειωθεί πως υπάρχει ήδη μια μετατόπιση των ναυπηγήσεων των FDI η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2026 για να γίνει επιχειρησιακή το 2027.

Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο πως όποιος πάρει το πρόγραμμα των φρεγατών θα πάρει και τα ναυπηγεία μαζί και η μόνο πλευρά που έχει καταθέσει πρόταση μέχρι τώρα είναι η Ιταλική Fincantieri.

Πιθανότατα να έχουμε και Ιταλοαμερικανική «σύμπλευση» στο θέμα των κορβετών στο πρότυπο της κλάσης Constellation για το Αμερικανικό Ναυτικό.

Πάντως μετά την απόρριψη των Gowind τρία είναι τώρα τα υποψήφια σκάφη για τη νέα κορβέτα του ΠΝ:

Είναι η κορβέτα κλάσης Doha ή Al Zubarah, η αμερικανική LCS σε μια ελαφριά μορφή της (σε σχέση με αυτή που προτεινόταν για το πρόγραμμα των φρεγατών) ενώ πάντα δεδομένο είναι και το ενδιαφέρον της ολλανδικής Damen με την κορβέτα SIGMA 10514, η τελευταία όμως με ελάχιστες πιθανότητες επιλογής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.