Η Καθημερινή σου Ενημέρωση

Αναδρομικά με τόκο για χιλιάδες δικαιούχους – Νέα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ

Αναδρομικά με τόκο για χιλιάδες δικαιούχους – Νέα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ – Τι ισχύει.

Ειδήσεις: Νέα δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές αναδρομικών ποσών από μειώσεις και Δώρα στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα με τόκο 6%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Συγκεκριμένα, «παράθυρο» για αναδρομικά από μειώσεις και Δώρα στις επικουρικές συντάξεις και σε συνταξιούχους που δεν έχουν καταθέσει προσφυγή ανοίγει απόφαση «βόμβα» που εξέδωσε το 30ό Πρωτοδικείο Αθήνας, με την οποία δικαίωσε 23 συνταξιούχους με επιστροφές έως 3.487 ευρώ, με το σκεπτικό ότι οι αξιώσεις τους δεν έχουν αποσβεστεί επειδή πέρυσι μαζί με τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις θα έπρεπε να πληρωθούν και τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις μαζί με τα Δώρα.

Τα ποσά που θα λάβουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι περιλαμβάνουν τις επιστροφές 11 μηνών από μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 καθώς και από την ολοσχερή κατάργηση των Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που ελάμβαναν ως το 2012 στις επικουρικές τους συντάξεις.

Όπως δημοσιεύει το newsbomb.gr, το 30ό Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην υπ’ αριθμόν 7364/2021 απόφασή του που ανακοινώθηκε χθες μέσω της ΕΝΥΠΕΚΚ κρίνει ότι δεν αποδεικνύεται ότι έχει επέλθει απόσβεση της ενοχής του ΕΤΕΑΕΠ να καταβάλει τα ανάλογα ποσά στους συνταξιούχους από τη στιγμή που δεν έχουν επιστραφεί οι αντισυνταγματικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, «με τη διάταξη του άρθρου 114 του Ν. 4714/2020, αποφασίστηκε η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων μόνο, και όχι επικουρικών, συντάξεων, ενώ, άλλωστε, ούτε ο εναγόμενος Φορέας επικαλείται, ούτε βεβαίως αποδεικνύει ότι εν προκειμένω έχουν καταβληθεί στους ενάγοντες τα οφειλόμενα ποσά και ότι ως εκ τούτου έχει επέλθει απόσβεση της ενοχής. Τα προαναφερθέντα δε ποσά οφείλει το εναγόμενο νομιμοτόκως, ήτοι με επιτόκιο 6%».

Η δικαστική απόφαση έκρινε ότι «δεν υπάρχει απόσβεση για τις πληρωμές αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις» και τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιστραφούν όπως προβλέπουν οι αποφάσεις 2287-2288 του ΣτΕ σε κύριες και επικουρικές για ένα διάστημα 11 μηνών που προσδιορίστηκε με την 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ κατόπιν πιλοτικής δίκης.

Με την απόφαση «βόμβα» περίπου 350.000 συνταξιούχοι που έχουν εκκρεμείς δίκες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρουν τα αναδρομικά στις επικουρικές και τα Δώρα για το 11μηνο 2015-2016 με τόκο 6%. Επιπλέον, οι 450.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν κάνει αγωγές έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν με αναδρομικά ποσά για τις περικοπές στις επικουρικές τους.

Αναδρομικά με τόκο για χιλιάδες δικαιούχους – Νέα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ – Ποιοι θα λάβουν νέα ειδοποιητήρια.

Νέα ειδοποιητήρια,με διορθωμένο το ποσό καταλογισμού, θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο e-ΕΦΚΑ 5.722 απασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με παράλληλη μισθωτή εργασία για το 2020, οι οποίοι διαπίστωσαν λάθη στα ειδοποιητήρια.

Στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2020, σημειώνει το ethnos.gr.

H εκκαθάριση αφορούσε 265.109 ασφαλισμένους. Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020.

Κατά τον δεύτερο έλεγχο της εκκαθάρισης εντός του Αυγούστου, εντοπίστηκαν 5.722 περιπτώσεις εκκαθαρίσεων οι οποίες επανεξετάστηκαν και θα προκύψουν νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Αφορούν, ως επι το πλείστον, περιπτώσεις ασφαλισμένων όπου δεν είχε υποβληθεί εγκαίρως των σύνολο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τους εργοδότες τους για το 2020.

Ήδη οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν ενημερωθεί με προσωποποιημένο μήνυμα στην ηλεκτρονική τους καρτέλα που είναι προσβάσιμη μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ» στην ιστοσελίδα (www.efka.gov.gr), για τη νέα εκκαθάριση. Ειδικά για τη συγκεκριμένη εκκαθάριση εισφορών παράλληλης απασχόλησης οι εν λόγω ασφαλισμένοι καλούνται να μην προχωρήσουν σε πληρωμή, έως ότου αναρτηθούν τα νέα επικαιροποιημένα ειδοποιητήρια.

Τα νέα ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν εντός του Οκτωβρίου και για όσους ασφαλισμένους προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, αυτά θα καταβληθούν σε 6 ισόποσες δόσεις. Μέχρι την επικαιροποίηση των ειδοποιητηρίων οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν κανονικά ασφαλιστική ενημερότητα. Όσοι έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές, αυτές θα ληφθούν υπόψιν και θα συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από την ανωτέρω διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020. Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

ΟΠΕΚΑ: Κλειστή από σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη πληρωμή στους αγρότες – Πληρωμή συντάξεων Οκτωβρίου

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου – ΕΦΚΑ εισφορές

loading...