Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Αδιανόητες δηλώσεις από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή: «Η Τουρκία είναι κοσμικό Κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα!» – Νέα καταδίκη της Άγκυρας από το ΑΔΔΕ για τους δεκάδες δικαστικούς στα μπουντρούμια του Ερντογάν!

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του μειονοτικού βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Θράκης τόνισε προκλητικά πως «η Τουρκία είναι κοσμικός κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα». Μάλιστα για να στηρίξει το επιχείρημα του, πρόσθεσε ότι στην γειτονική χώρα τα σχολικά μαθήματα δεν ξεκινάνε ποτέ με προσευχή.

«Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν είναι. Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το κοράνι» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ένταση. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης που εκλέγεται στη Ροδόπη είπε πως «είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη θέση του μειονοτικού βουλευτή και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατρούγκαλος: Άλλο εννοούσε
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Άλλο ήθελε να πει ο Ζεϊμπέκ. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ για τους δεκάδες δικαστικούς στα μπουντρούμια του Ερντογάν
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τουρκία για την προφυλάκιση 427 τούρκων δικαστικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Οι ευρωπαίοι δικαστές αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι, προφυλακίζοντας τους εν λόγω δικαστικούς, η Αγκυρα παραβίασε το «δικαίωμα στην ελευθερία», το οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΔΔΑ σημειώνεται ότι όλοι οι προφυλακισθέντες, δικαστές και εισαγγελείς διάφορων δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, συνελήφθησαν και ως «ύποπτοι για συμμετοχή στη FETO», την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του οργανωτή –κατά τον Ερντογάν– του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εις βάρος του. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, η Αγκυρα καλείται να καταβάλει 5.000 ευρώ σε έκαστο εκ των προφυλακισθέντων δικαστών, ως ηθική αποζημίωση. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, το καθεστώς Ερντογάν εξαπέλυσε ένα πογκρόμ κατά φερόμενων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και εναντίον κούρδων αντιπολιτευομένων, διανοουμένων και δημοσιογράφων, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Στο ίδιο πλαίσιο, 2.847 δικαστικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με διάταγμα ως ύποπτοι για συμμετοχή στη FETO, κάτι που, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, είναι «ασυμβίβαστο με την αρχή της αμεροληψίας». Η Τουρκία έχει καταδικαστεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε μια περίοδο μάλιστα που η γείτων εμφανίζεται –με δοκιμασμένες τακτικές προπαγάνδας– ως προστάτης-θεματοφύλακας των εν λόγω δικαιωμάτων, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτησή τους εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί στο Μεταναστευτικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.