Η καθημερινή σου ενημέρωση!

Άνοιξαν τα καταφύγια στην Ταϊβάν – Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του – Θα ανοίξει τις “Πύλες της κολάσεως” η Κίνα;

Ο κινεζικός στρατός συγκεντρώνεται στη Σιαμέν, απέναντι από την Ταϊβάν – Οδηγίες για τα καταφύγια προς τους πολίτες

Η Ταϊβάν έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια ενώ από την πλευρά της η Κίνα που θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν. Το υπουργείο Αμυνας της χώρας διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της.

Η αγωνία κορυφώνεται ενόψει και της ενδεχόμενης επίσκεψης σήμερα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και έχει αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στον αέρα και τις θάλασσες γύρω της. Η Ταϊβάν δεσμεύεται να αμυνθεί και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της, με τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις και ασκήσεις πολιτικής άμυνας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προφυλαχθούν από τους κινεζικούς πυραύλους. Δεν πρόεκται για χώρους κατασκευασμένους ειδικά για τέτοια περίπτωση, αλλά υπόγειους χώρους, όπως πάρκινγκ, το μετρό και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η Ταϊπέι έχει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Στρατιωτικές ετοιμασίες στην Κίνα
Την ίδια ώρα, από βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι η Κίνα μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις προς την πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν (χωρίζονται από το Στενό της Ταϊβάν).

Οι προετοιμασίες αυτές γίνονται ενόψει της ενδεχόμενης επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο Reuters, καθώς -σύμφωνα με έτερη πηγή- η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊπέι.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανατολική Διοίκηση του κινεζικού στρατού (PLA) ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και «θα εμπλακούν με τον εχθρό κατόπιν εντολής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η Πελόζι αναμένεται στη νήσο, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20 (τοπική ώρα – 17:20 ώρα Ελλάδας).

Το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τις πηγές της εφημερίδας.

loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.